Spekbakkentreffen

 

Wat is het Spekbakkentreffen?

 

De naam spekbak is oorspronkelijk een scheldnaam voor vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk, omdat deze goedkope ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de visserlui maar een armzalig alternatief waren voor de elegante houten botter. Wij hebben de naam geadopteerd als geuzennaam.

 

Eerste ‘officiële’ Spekbakkentreffen

In 2008 besloot een aantal spekbakschippers, die met hun schip in de Urker Westhaven lagen, om tijdens de traditionele Urkerdag een wedstrijdje voor de kust te zeilen. Onder de naam Eerste ‘officiële’ Spekbakkentreffen werd zo een extra nautisch tintje aan de Urkerdag gegeven.

 

Deze spekbakschippers zijn nu ingeschreven in het Scheepsregister van de Stichting Historische Westhaven Urk (SHWU) en daarmee zijn de SHWU en het jaarlijkse spekbakkentreffen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het spekbakkentreffen bleek een groot succes en is ondertussen uitgegroeid tot een bekend nautisch evenement waar spekbakken vanuit het hele land aan meedoen en waarbij ook veel andere authentieke visserschepen acte de présence geven. Het is een van de gezelligste en meest ongedwongen nautische evenementen geworden. Traditiegetrouw reikt de burgemeester van Urk de wisselbokaal uit aan de schipper van de winnende spekbak.

 

Ontjuiten

De wedstrijd is uitsluitend bedoeld voor authentieke vissermansschouwen (spekbakken). Maar, omdat veel van dat soort schepen ooit tot jacht zijn omgebouwd, is er één uitzondering: een originele spekbak waar later een kajuit op is gezet mag één keer aan de wedstrijd meedoen. Om het jaar daarop weer mee te doen, moet die kajuit verwijderd zijn! Een service die wij graag aanbieden is dat deze ontjuitingsceremonie feestelijk plaatsvindt tijdens het jaarlijkse spekbakkentreffen.

 

Eerste officiële?

Ook in Hoorn wordt nu een jaarlijkse spekbakkenbijeenkomst georganiseerd. Ooit werd er vanuit Hoorn verontwaardigd gereageerd op onze claim het eerste ‘officiële’ spekbakkentreffen te zijn. Er werd gesteld dat in Hoorn al eens eerder een spekbakkentreffen was georganiseerd. Uiteindelijk bleek het te gaan om een schouwenreünie in 1994 waar ook jachtenschouwen aan mee mochten doen. Heel wat anders dus! De verhoudingen tussen de Stichting Hoornse Schouw en de SHWU zijn vandaag de dag zeer vriendschappelijk en de schepen van de beide stichtingen bezoeken elkaars evenementen. In Hoorn wordt de spekbakkenbijeenkomst in augustus georganiseerd en die is bijna net zo leuk als op Urk…!

 

Hoort zegt het voort:
Op zaterdag 25 juni vindt het 8e Spekbakkentreffen van de Stichting Historische Westhaven Urk (SHWU) plaats.
Er zijn echter een paar veranderingen t.o.v. voorgaande jaren:

 

1- Plaats: Zuiderzee Museum Enkhuizen,

2- Schepen: spekbakken én (hopelijk!!!!!!) ook veel jollen,

3- helaas dit jaar geen sponsor

Verder blijft alles hetzelfde!!!

 

Programma:

Aankomst van de schepen op vrijdag 24 juni in het ZZM

plm. 19:00 een gezamenlijke, eenvoudige doch voedzame maaltijd

(eigen drank, glazen, borden en bestek meenemen!)

 

Zaterdag 28 juni

Palaver: plm. 11:00 door Marten (het enige en onafhankelijk lid van de jury), Jelle K. (SHWU)en Jan de G. (St. de Hoornse Schouw)

Wedstrijd: 12:00 tot 14:30

Prijsuitreiking: plm. 15:30

 

Willen jullie je:

zo snel mogelijk en in grote getalen aanmelden voor de wedstrijd, schouwen én jollen!!!

 

Melden met hoeveel mensen jullie deelnemen aan de maaltijd op vrijdag. Iedereen welkom, ook mensen zonder schip.

 

Hopelijk zien we elkaar allemaal tijdens het spekbakkenweekend!

 

bestuur SHWU en stichting de Hoornse schouw

 

 

NB

De schepen die horen bij de SHWU én de schepen die zich aanmelden voor het Spekbaktreffen hebben dit weekend toegang tot het Markerhaventje en/of de steigers van het museum.

 

Kom je als kijker, donateur, liefhebber met schip en je hoort niet bij een koepelorganisatie van de FONV (én je bent geen Vriend van het ZZM) dan moet je voor anker in de kom of in de Compagnieshaven gaan liggen.