Stormpaal in ere hersteld

altNa zo'n vijf jaar onderhandelen met Rijkswaterstaat, kreeg Stichting Historische Westhaven Urk toestemming om de stormseinpaal te restaureren. Hij staat er nu weer in volle glorie bij. De restauratie kwam tot stand met hulp van vier Urker bedrijven: VCU/TCD, Straalbedrijf Flevoland, Visveiling Urk en Snijder Reclame. Rondvaartbedrijf Eppo Vink schonk de twee antieke koperen lampen en Rijkswaterstaat doneerde 250 euro. De Stichting Historische Westhaven Urk gaat nu proberen de misthoorn die bij de vuurtoren staat te behouden. Stormseinpalen werden vroeger gebruikt om de scheepvaart en visserij te waarschuwen voor naderend slecht weer. Door het hijsen van kegels en ballen werd de windrichting en -sterkte getoond. Daar komt de uitdrukking 'de stormbal hijsen' vandaan.

 
Interviews scheepseigenaren Westhaven

In de afgelopen periode heeft in het Urkerland een reeks interviews gestaan met diverse scheepseigenaren, welke hun schip in de Westhaven hebben liggen. Deze interviews kunt u hieronder terugvinden.

Interview met Lammert Post over zijn UK 213.

Lammert Post (pdf)

Interview met Jan en Floor Vink, welke vertellen over hun UK 30.

Jan en Floor Vink (pdf)

Interview met Jelle Fokke Visser met zijn schip de UK 141.

Jelle Fokke Visser (pdf)

Interview met Hessel en Jelle Kaptijn. Het betreft hier resp. de schepen HN 21 en UK 118. Laatstgenoemde is echter op dit moment geen eigendom meer van Jelle Kaptijn.

Hessel en Jelle Kaptijn (pdf)

Bron: Urkerland

 
Vaardag met Nautisch Fonds

21 juni 2014
Op zaterdag 21 juni j.l. heeft het Nautischfonds Kankerpatiënten Nederland, NKN in samenwerking met de havenmeesters, de Historische Westhaven en schepen van het NKN-Haventeam Urk de 2e NKN-ZomerVaardag op Urk georganiseerd.

Het was een dag dat mensen die leven met kanker een dagje meevaren op één van de vijfentwintig schepen. De schepen lagen vanaf 10.00uur aan de kade bij het havenkantoor. De deelnemers en schippers werden in de “mijnzaal” bij het havenkantoor ontvangen en toegesproken door de burgemeester, waarna men met een welgevulde picknickmand aan boord stapte.

Er lag een hele vloot aan schepen; prachtige klassieke botters, lemsteraken, schouwtjes, maar ook luxe motorjachten. De deelnemers konden kiezen tussen zeilen en of met een motorboot. Tijdens het varen kon men de Ansjooprace (botters) volgen. Enkele schepen gingen door de sluis, anderen kozen ervoor om voor anker te gaan en van het mooie uitzicht op Urk en het heerlijke zonnetje te genieten.

Om drie uur kwamen de mannen van de KNRM langs om de liefhebbers een spectaculaire vaartocht te bieden; vele deelnemers maakten hier maar al te graag gebruik van. Om circa 16.00uur werd deze heerlijke “Uitwaaidag” afgesloten met hapjes en drankjes. Het zonnetje en het uitzicht op de vele schepen maakten er een echt feestje van. Iedereen ging vermoeid, maar zeer voldaan en tevreden naar huis om na te genieten van een dagje uitwaaien op Urk.
We kunnen niet anders zeggen, “Varen voor elkaar”is op Urk “DIK voor elkaar!!”
De NKN-ZomerVaardag op Urk werd mede mogelijk gemaakt door de, Boni C1000, Cafetaria De Bolder, G Koffeman, Bakker Brouwer, Neerlandia; allemaal van Urk.

URK WAS NKN, NKN WAS URK 21 juni 2o14

DSC_4821

DSC_4223 (Kopie) DSC_4321 (Kopie)DSC_4268 (Kopie) DSC_4242 (Kopie)


DSC_4327 DSC_4336 (Kopie)

DSC_4383 (Kopie) DSC_4952 (Kopie)

Dat was nog niet alles. De KNRM kwam met een megaschip en maakte de dag nog spectaculairder. Wie niet nat geworden was had iets gemist! Na de sluiting werd in de veilinghal nog van een heerlijk stukje gebakken vis, hapje en drankje genoten.
DSC_5197 (Kopie) DSC_5302 (Kopie)
Op Urk was “VAREN VOOR ELKAAR” voor de deelnemers en voor de NKN organisatie. Een dag die saamhorigheid, energie en kracht gegeven heeft; URK was NKN, NKN was URK.
20130622_135330 (Kopie)
De NKN-ZomerVaardag op Urk is mede mogelijk gemaakt door havendienst Urk, gemeente Urk, Stichting Historische Westhaven, Bakker Brouwer, BONI, Cafetaria De Bolder, ’t Vuurtje, G Koffeman, Koert van der Linden, Neerlandia. Jan en Riekelt en ……. vele anderen.

Bron: Nieuwsbrief Nautisch Fonds Kankerpatiënten Nederland

 
Urk en France..

Nederland was dit jaar eregast bij het grote tweejaarlijkse nautische evenement Semaine du Golfe, de week van de golf. Circa elfhonderd schepen, waaronder meer dan 50 Nederlandse, waren begin mei samen gekomen in de Golfe de Mor Bihan, zuid Bretagne. In Vannes, een prachtig Middeleeuws stadje, gelegen aan de golf, was een week lang een grote markt ingericht met o.a. scheepsbouwers, nautische ondernemers en een aantal Nederlandse promotiestands. Thedo Fruithof, de Nederlandse contactpersoon voor de Franse organisatie, had ons gevraagd met een aantal van onze vrijwilligers naar Frankrijk te komen om een Urker stand te bemensen. Met behulp van promotiemateriaal, beschikbaar gesteld door Urk Promotie, richtten we een tweetal stands in die bijzonder veel publiek trokken. Natuurlijk hielp onze Urker dracht mee om volop in de aandacht te komen. Ook de media besteedden veel aandacht aan ons. Duizenden Fransen hebben op deze manier kennis gemaakt met de mooie dingen die Urk te bieden heeft!

Urk en france..


 
Eerste lustrum Spekbakkentreffen!

Spekbakkentreffen 2012

Vijfde Spekbakkentreffen 2012

Het was een prachtige dag, afgelopen 26 mei. Tijdens Urkerdag organiseerde we, voor de vijfde keer, het traditionele Spekbakkentreffen voor de kust van Urk. Veertien oude vissermansschouwen hadden zich ingeschreven voor de wedstrijd om ‘de Kees Kaptijn wisseltrofee’. De omstandigheden hadden niet beter kunnen zijn; het zonnetje scheen en er stond een mooi aflandig windje, zodat de schepen niet tegen lagerwal hoefden op te boksen. Na een vliegende tijdstart bleek al snel dat ‘titelverdediger’ de Hoorn20 van de stichting De Hoornse Schouw en de LE 44 van Obbe Deelstra de leiding namen. Na twee rondjes bleek dat ook precies zo te zijn gegaan. De HN20 eindigde als eerste met 14 seconden voorsprong. Bij de prijsuitreiking maakte voormalig burgemeester Jaap Kroon duidelijk hoe weinig het scheelde. Terwijl het in groten getale aanwezige publiek op de Staverse Kade zich wat verwonderd afvroeg wat hij aan het doen was, telde Kroon de 14 seconden hardop uit, om vervolgens te zeggen: “Dat is wat het maar scheelde, dames en heren!” Jan de Graaf van de HN20 nam de trofee met een big smile en onder luid applaus weer in ontvangst. Gefeliciteerd!

Uitslag

“Wat denkt deze Urker?”

Terwijl de spekbakken aan het racen waren, stonden de vrijwilligers van de SHWU achter de stand op de Staverse Kade om vragen van belangstellenden te beantwoorden. Ook was er een wedstrijd georganiseerd. Er hing een poster – gemaakt door Jan Maarten Zwaan - van een Urker die tegen de taanketel aangeleund over de Westhaven uitkijkt. We vroegen de voorbijgangers om een antwoord te geven op de vraag: “Wat denkt deze Urker?” Meer dan honderd (!) mensen vonden het leuk om mee te doen. Heel veel inzenders lieten de Urker denken dat hij nergens anders op de wereld zou willen wonen, omdat Urk het mooiste plekkien op aarde is. Hoewel wij het daar van harte mee eens zijn, vond de jury toch dat Laura had gewonnen met haar: “Ouwe teeden binnen verdwenen, mar zo komt ut wier terogge.” Zij ontvangt binnenkort een origineel SHWU T-shirt. Floor Vink krijgt een eervolle vermelding voor haar: “Ut is een klene stap, mar een groooote vuurentgang!” Alle inzenders: dank jullie wel voor de vaak erg leuke bijdragen!

Uitslag spekbakkentreffen 2012 (pdf)


 
UK 213 weer voorgoed op Urk!

UK 213

Na jaren van omzwervingen rond het IJsselmeer kwam de botter UK 213 zaterdagmiddag de haven van Urk binnenvaren. De botter, gebouwd in 1902, was van wijlen Klaas Post. Tot 1957 werd er met het vaartuig gevist, daarna gebruikte men de botter voor recreatie. Door de jaren heen kreeg het schip verschillende nummers, maar nu het weer op Urk ligt is de oude naam in ere hersteld. Doordat het schip altijd goed is onderhouden en in de jaren veertig een grote opknapbeurt op Urk heeft gehad, verkeert het in een perfecte staat. Stichting Historische Westhaven Urk zette zich in voor de terugkeer van de botter, die nu gebruikt gaat worden voor groepstochten en andere toeristische doeleinden. Het terugbrengen van de UK 213 gebeurde tijdens de tuigdag van de stichting.

Bron: Het Urkerland 14, 68e jaargang.

 
Schepen klaar voor seizoen!

Tuigdag 2012

Stichting Historische Westhaven Urk is klaar voor het seizoen. Zaterdag hield de stichting haar jaarlijkse tuigdag, waarbij de botters, schouwen en jollen opgeknapt werden. Zo keken de leden de masten, vallen, zwaarden en rondhouten na en zetten ze deze daarna in de harpuis en lijnolie. In het kader van de tuigdag kwam de nieuwe aanwinst, de UK 231, ook die dag naar Urk. De stichting heeft ondertussen tien vaartuigen voor vast in de Urker haven liggen. Komend seizoen bezoeken de leden veschillende evenementen in het land. Binnenkort staat ook de jaarlijkse taandag op het programma.

Bron: Het Urkerland 14, 68e jaargang.

 
Geen toestemming voor boetje op de Westhaven

Urk - Het plan van de Stichting Historische Westhaven Urk (SHWU) voor de seizoensplaatsing van een traditioneel visserijboetje op de Staverse Kade is van de baan. In november vorig jaar werd het plan door vrijwilligers van de SHWU gepresenteerd en door de gemeente met een ‘positieve grondhouding’ in ontvangst genomen. Onlangs ontving de SHWU echter per email een aankondiging van het besluit van het college van burgemeester en wethouders om niet akkoord te gaan met de plaatsing van dit boetje.

Reden

Het besluit van het college werd als volgt geformuleerd: “Wat betreft uw streven, kan ik u berichten dat ons college thans geen toestemming wil geven voor het plaatsen van het boetje. Hoewel het een mooi gebouwtje is, zijn en blijven wij van mening dat de kade behoudens het plaatsen van een strandpaviljoen een zo open mogelijk karakter moet blijven behouden. Ons beleid richt zich erop dat het gebruik van gebouwen voor cultuurhistorische activiteiten, die gericht zijn op de haven, zich zo veel mogelijk concentreren op het gebruik maken van Wijk 1-21.”

Vrijwilligers stonden klaar

De SHWU is enorm teleurgesteld over dit besluit van B&W. De deels gesponsorde materialen voor het gebouwtje waren al beschikbaar en de vrijwilligers stonden klaar om het te bouwen. Het streven was om met dit demontabele gebouwtje van 3 x 5 meter, tijdens het seizoen (april – oktober), een extra bijdrage te leveren aan de historische uitstraling van de Westhaven en het als bescheiden toeristisch informatiepunt te laten dienen. Het zou elke dag bemand worden door vrijwilligers van de SHWU, die bezoekers uitleg konden geven over o.a. visserijmethoden en

–gebruiken en de historische schepen in de Westhaven. Ook zou het vanwege de demontabele opzet zeer geschikt zijn geweest voor Urk-promotie buiten het dorp. De bedoeling was om het boetje begin april klaar te hebben, zodat het ook een mooie presentatie zou zijn geweest bij de komende Visserijdagen. Hoewel de officiële afwijzing van B&W nog steeds niet ontvangen is, gaat de SHWU ervan uit dat dit initiatief nu helaas definitief van de baan is.

 
Een stuk visserijhistorie is weer terug in de haven van Urk!

alt

Na jaren van omzwervingen rond de Zuiderzee en het IJsselmeer komt de Botter UK213 weer terug in zijn oorspronkelijke haven van Urk. De botter is van mijn Bebe (grootvader) Klaas Post geweest en is tevens de botter waarop mijn Toate (vader) Jacob Post zijn “derde mannetje” tijd heeft doorgebracht.

De botter is gebouwd in 1902 en er is mee gevist tot 1957, waarna hij in de recreatie is terechtgekomen. De botter heeft tot 1946 het nummer UK213 gevoerd, daarna, tot 1953, het nummer HK11. Vanaf 1953 tot nu toe heeft de botter het nummer BU31 gevoerd. Het schip verkeert in een perfecte staat, doordat het al die jaren, vooral na de grote opknapbeurt in 1943 op Urk, goed is onderhouden. Nu de botter weer in de Urker haven komt zal hij weer het oorsponkelijke nummer UK213 gaan voeren. Als het weer het toelaat zal de botter op zaterdag 31 maart 2012 weer voor het eerst de pieren van de Urker haven bezeilen.

Lammert Post

Voorzitter Botterstichting Westhaven Urk

 
Boetjen moet bijdragen aan historisch plaatje

Boetjen

Stichting Historische Westhaven Urk (SHWU) heeft een plan gepresenteerd voor de bouw van een zogenaamd boetjen op de Staversekade. Het gaat om een verplaatsbaar, historisch verantwoord gebouw van drie bij vijf meter.

Het boetjen moet demontabel worden, zodat het aan het begin van het seizoen (medio april) geplaatst kan worden en in oktober weer afgebroken. Het is daardoor ook geschikt om te gebruiken voor Urk-promotie buiten het dorp, bijvoorbeeld op beurzen.

Tijdens het seizoen wordt het boetjen dan elke dag bemand door een of meerdere vrijwilligers van SHWU. Die geven aan toeristen onder andere uitleg over nettenboeten, hoekwant en de historische schepen in de Westhaven. Ook kunnen in het gebouw historische filmbeelden vertoond worden. In samenwerking met het museum zouden er kleine exposities gehouden kunnen worden.

SHWU hoopt dat het boetjen bijdraagt aan het fotogenieke plaatje dat de Westhaven nu al is, dit in combinatie met de taanketel, de droogpalen voor netten en de oude vissersschepen. Donderdag werd het plan gepresenteerd aan wethouder Ben Visser. Die is geruime tijd bezig met plannen maken voor het optuigen van de historische Westhaven.

Bron: opurk.nl

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 4